دوشنبه 9 اسفند 1400-11:59 کد خبر:91874

خبرگزاری ایرنا گزارش می دهد:

زخم کلنگ سارقان بر پیکر بنای تاریخی تجارتخانه روسیه / کم کاری بهزیستی مازندران در نگهداری از یک اثر

بنای تاریخی سلمان بابل که در مقطعی از تاریخ به عنوان تجارتخانه روس‌ها فعال بود، به حال خود رها شده تا تبدیل به مامنی برای متعادان متجاهر و گنجینه‌ای جهت سرقت سارقان شود.


خزرتیترخبر: بنای تاریخی مجتمع خدمات حمایتی سلمان بابل که در زمان پهلوی اول در بابل احداث شد در ۲۹ تیرماه ۱۳۷۸ به شماره ۲۳۵۲ به ثبت ملی رسید .

این بنای تاریخی که در جنگ بین الملل دوم به عنوان تجارتخانه روس ها در بابل فعال بود ، در زمان پهلوی دوم به عنوان مهد کودک مورد استفاده قرار می گرفت و به همین دلیل مایملک سازمان بهزیستی محسوب می شود .

بنای این ساختمان که در سال‌های اول آغاز حکومت پهلوی اول احداث شد ، در دروازه ورودی جنوب بابل و حوالی پل تاریخی  محمدحسن‌خان قرار دارد و جاده قدیم بابل به آمل هم از کنار این بنای تاریخی عبور می کند.

نقشه ساختمان این بنا با پلان چهار ضلعی و در دو طبقه طراحی و اجرا شده است که ورودی آن در سمت جنوب شهر بابل واقع شده است.

در نمای جنوبی بنا در هر طبقه ایوان ایجاد شده که سقف ایوان ها بر فراز چهار ستون دوقلو استوار است و در طبقه همکف این بنای تاریخی شش اتاق وجود دارد، دسترسی به طبقه بالا تنها از طریق یک رشته پلکان امکان پذیر می باشد .

فضاها و ابعاد معماری موجود در طبقه همکف و بالا دارای تقارن هستند ، اما در این روزها سارقین بیشتر درب ، پنجره ها و لوله های آب این بنای تاریخی را به سرقت بردند و این مکان پاتوقی برای معتادان تبدیل شده که شب‌ها در آن به سر می‌برند.

حراج اجزای ساختمان

 قاسم اسحاقی معتمد و بازاری محدوده این بنای تاریخی گفت : در ماه‌های اخیر حضور سارقان و معتادان در این بنای تاریخی شتاب گرفته است و بیشتر درب و پنجره های داخل این بنای تاریخی به سرقت رفته است.

وی بیان کرد: سارقان لوازم  تاریخی به سرقت رفته را با کمترین قیمت در بازار محدوده پل محمدحسن‌خان به فروش می‌رسانند.

او ادامه داد : در حال حاضر برای ساخت یک درب و پنجره به سرقت رفته با نقش های به کار بسته حدود ۶ میلیون تومان اعتبار نیاز است ، اما سارقان و معتادان با قیمت حدود ۵۰۰ هزار تومان آن را به فروش می‌رسانند.

وی گفت : افراد خوش نشین که در جنوب بابل در حال احداث ویلا هستند این درب و پنجره های سرقتی را که از بناهای  تاریخی  مختلف به سرقت می برند با نازلترین قیمت از این سارقان و معتادان خریداری می کنند.

این بازاری اظهار داشت: تعجب ما این است که مگر نصب یک حفاظ آهنی بر روی  دیوار این بنای تاریخی چه مقدار هزینه دارد که بهزیستی از انجام آن سر باز می‌زند .

وی گفت : با توجه به اینکه این بنای  تاریخی در کنار جاده اصلی و دروازه ارتباطی جنوب بابل واقع است روزانه ده‌ها هزار نفر از کنار این اثر تاریخی عبور می‌کنند و شاهد فروپاشی این بنا هستند.

تاسف ، سهم بهزیستی از غارت اجزای ساختمان

جعفر عمرانی رئیس بهزیستی شهرستان بابل با ابراز تاسف از سرقت درب و پنجره های این بنای تاریخی گفت: اجازه مصاحبه در این خصوص  ندارم و اداره کل بهزیستی استان باید برای این موضوع  مصاحبه داشته باشد.

مصطفی رجبی معاون پشتیبانی اداره کل بهزیستی استان مازندران بیان کرد: تحت هر شرایطی ایجاد یک حفاظ مناسب که مانع ورود سارقان به این بنای تاریخی شود یک ضرورت فوری است که باید انجام شود.

وی افزود:پس از بازدید از مجتمع خدمات حمایتی سلمان بابل چنانچه این بنا قابل بازسازی باشد،مرمت و بازسازی این بنا انجام می‌شود و فعالیت مرتبط بهزیستی باشد در آن انجام خواهد گرفت.

رجبی اظهار داشت : حوزه های توانبخشی ، پیشگیری و یا اجتماعی از جمله فعالیت های بهزیستی است که می تواند در این بنا انجام گیرد.

وی افزود : در امر بازسازی و احداث چنین پروژه هایی به کمک‌، مساعدت و مشارکت خیرین نیازمندیم و از همین طریق دست این عزیزان را به گرمی می فشاریم و چشم به راه یاری و مساعدت آنها می باشیم.

میراث فرهنگی طالب این بنای تاریخی است

سرپرست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مازندران گفت: میراث فرهنگی استان آمادگی کامل دارد تا این بنای تاریخی را با وضع موجود مرمت و بازسازی کند.

مهدی ایزدی افزود : اگر بهزیستی توان بازسازی این بنای تاریخی را ندارد آن را در اختیار میراث فرهنگی قرار دهد و میراث بعد از مرمت این بنای تاریخی از این بنا به عنوان اداره میراث فرهنگی و صنایع دستی شهرستان بابل استفاده خواهد کرد.

وی گفت : اگر بهزیستی خودش می‌خواهد این بنای تاریخی را مرمت کند طرح آن را در اختیار میراث فرهنگی استان قرار دهد که ما به سرعت طرح  را بررسی کنیم و در اختیار بهزیستی  قرار دهیم تا این بنای ارزشمند تاریخی بیش از این تخریب نشود.

بنای تاریخی سلمان قابلیت بازسازی دارد

صمد صالح طبری  نویسنده و پژوهشگر بناهای تاریخی مازندران با ابراز تاسف از وضعیتی که برای ساختمان تجارتخانه روس ایجاد شد ، گفت: این بنای تاریخی که در حال حاضر توسط سارقین این میزان تخریب شده است قابلیت بازسازی دارد .

وی با اظهار این که این بنای تاریخی که در اوایل حکومت پهلوی اول در بابل احداث شد در جنگ بین الملل دوم روس‌ها از آن به عنوان تجارتخانه استفاده می‌کردند ، افزود : در زمان پهلوی دوم این بنای تاریخی به عنوان مجتمع حمایتی فرح پهلوی فعالیت می کرد که بعد از انقلاب اسلامی به مجتمع خدمات حمایتی سلمان تغییر نام یافت و  به عنوان مهد کودک فعال بوده است .

وی گفت : استفاده از ظرفیت خیرین و بخش خصوصی برای این بنای تاریخی بسیار گره‌گشا می باشد و با توجه به موقعیت مکانی این بنای تاریخی که در دروازه ورودی جنوب بابل قرار دارد و بازار بزرگی هم در اطراف آن فعال می باشد برای سرمایه‌گذار توجیه اقتصادی دارد .

این پژوهشگر بابلی گفت : اگر بهزیستی توان بازسازی این بنای تاریخی را ندارد می تواند از ظرفیت بالای خیرین بابل استفاده کند که در مازندران سرآمد هستند و برای حفظ بناهای تاریخی شهر خود بسیار دغدغه دارند.

🆔@khazartitrekhabar
🌐Khazartitrekhabar.ir