شنبه 10 تير 1396-12:58 کد خبر:43782
خبرگزاری فارس گزارش میدهد:
گزینههای روی میز میانکاله برای مسئولان؛ یا تخریب یا حفاظت!
پناهگاه حیات وحش میانکاله یکی از ذخیرهگاههای زیستکره است که اکنون در شرایطی است که مسئولان برای آن دو گزینه مهم پیشرو دارند،یا تخریب و تهدید یا احیا و حفاظت!
خزرخبر: میانکاله با مساحت 68 هزار و 800 هکتار و با دارا بودن دو اکوسیستم آبی و خشکی شامل تالاب و شبهجزیره در واقع ترکیبی از چهار عنوان منطقه حفاظتشده، پناهگاه حیات وحش، ذخیرهگاه زیستکره و تالاب بینالمللی است که هر کدام از آنها امتیازات مهمی برای این مجموعه طبیعی و منحصربهفرد در خاورمیانه و غرب آسیا است.
میانکاله با پوششهای گیاهی زیبای خود از جمله درختچههای انار، ازگیل وحشی، سازیل، گز و داغداغان و زیستمندی 230 گونه پرنده بومی و غیربومی آبزی و کنارآبزی و زمستانگذران و تابستانگذران مانند کشیم، یلوه، توکا، دراج، قرقاول، سار، چنگر، گلاریول، چکاوک، اردک، غاز و فلامینگو و گونههای جانوری چون شغال، گربه جنگلی، جوجهتیغی و خرگوش و زیستمندی ماهیان کپور و کفال در زیستگاههای آبی، به بهشتی برای پرندگان و پناهگاهی برای حیات وحش معروف و مشهور است.
این ذخیرهگاه زیستکره که همچون نگینی زیبا در بین تمامی مناطق حفاظتشده میدرخشد، گاهگاهی مورد هجمه ناآگاهیهای انسان قرار میگیرد؛ انسانهایی که گاه بهنام گردشگر وارد منطقه میشوند و با شکار غیرمجاز ماهی و پرنده قصد خروج دارند و میخواهند مأموران محیط زیست سکوت کنند!
انسانهایی که بیهیچ اندیشهای از ریختن هر نوع زباله در دل این ذخیرهگاه دریغ نمیکنند از پلاستیک و شیشه گرفته تا پاکت تخمه و پفک، حتی به هشدارها توجه ندارند و بیمحابا وارد دریا میشوند، آنقدر میخواهند به پرندگان نزدیک شوند که با آنها عکس سلفی بگیرند و با ویراژ خودروها در کنار تالاب و بین شبهجزیره امنیت پرندگان و سایر زیستمندان را بههم میریزند تا جایی که زاغیها را نیز به فریاد میآورند!
میانکاله از ورود فاضلابهای صنعتی شرکتهای ساحلی اطراف خود نیز در امان نیست، از اینها گذشته افرادی نیز هستند که سودای فعالیتهای اقتصادی را در جزیره آشوراده دارند، فعالیتهایی که باید بهنام ساخت و سازها و اقدامات سازگار با محیط زیست و اکوسیستم شکننده میانکاله انجام بگیرد و سر از تهدیدات زیستمحیطی برای این تنها ذخیرهگاه منحصربه فرد درآورد! آتشزدنها و شکارهای هدفمند گاه و بیگاه و حتی هدف گرفتن محیطبانان را نیز باید به این اقدامات طلبکارانه از طبیعت، اضافه کرد.
خشکشدن 20 درصد از تالاب میانکاله از جمله بهدلیل کمبود منابع آبی و استفاده بیرویه از منابع آبی موجود یا ورودی به تالاب، سبب شده است که مناظری دلخراش از طبیعت به نمایش گذاشته شود و از طرفی راه دسترسی برای افراد سودجو به پناهگاه باز شود.
باید به این نتیجه مهم برسیم که اگر قرار است از میانکاله حفاظت شود، باید گردشگری آگاهانه و مسئولانه اتفاق بیفتد، گردشگر باید بداند که این منطقه با پارکهای جنگلی و جنگل و دشت و سایر سواحل فرق دارد، اینجا جایی نه برای ساخت و ساز است و نه تاخت و تاز، میانکاله یک ذخیره طبیعی است تا مردمان شرق مازندران و غرب گلستان با پدیدهای به نام ریزگردها مواجه نشوند، تا حیات پرندگان و جانوران و گیاهان که هر کدام از آنها نعمتی برای حیات انسانها هستند تهدید نشود و در یک کلام، میانکاله هست برای اینکه انسان به رابطهای ضابطهمند از احترام متقابل به انسان و کره مسکون دست یابد.
* برخیها میخواهند به هر طریقی وارد میانکاله شوند
به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست بهشهر، از سال 93 تاکنون طرح جلوگیری از خودروهای غیر ضروری به پناهگاه حیات وحش میانکاله بهاجرا در میآید.
زمان رضااحمدی اظهار کرد: با توجه به فصل گرما و مبادرت مسافران و گردشگران بومی و غیربومی برای ورود به این منطقه حفاظتشده، به ویژه در تعطیلات رسمی نیازمند طرحی بودیم که از ورود خودروها به منطقه جلوگیری شود.
وی میافزاید: این اقدام به منظور جلوگیری از تخریب زیستمحیطی، جلوگیری از آتشسوزیهای متعدد، جلوگیری از ریخت و پاش و پراکندگی زباله در ساحل و جلوگیری از غرق شدن مسافران و گردشگران، در حال اجرا است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بهشهر با اظهار تأسف از اینکه برخی از بومیان و گردشگران خواستار ورود به میانکاله به هر طریق ممکن هستند، تصریح میکند: این افراد توجهی به سخنان محیط بانان و مأموران یگان حفاظت محیط زیست مستقر در میانکاله ندارند و بعضاً فحاشی و توهین و حتی تهدید میکنند.
این مسئول با اعلام اینکه برای ورود به پناهگاه حیات وحش قوانین و محدودیتهایی وجود دارد، اظهار میدارد: از شهروندان و گردشگران تقاضا داریم که برای استفاده از دریا به طرحهای دریا مراجعه کنند تا فشار کمتری بر مناطق حفاظتشده میانکاله وارد آید.
وی ادامه داد: روزهای شنبه تا چهارشنبه را به صدور مجوز برای ورود به میانکاله اختصاص دادیم و علاقهمندان باید با مراجعه به اداره محیط زیست بهشهر و پس از دریافت مجوز که در واقع یک تعهد کتبی مبنی بر ورود آگاهانه با رعایت همه جوانب مربوط به مناطق حفاظتشده است، وارد این منطقه شوند و اگر اقدامات آنها مغایر با تعهدات ارائهشده باشد با متخلفان برخورد قانونی میشود.
* ماجرای درگیری عصر جمعه در میانکاله چه بود؟
رضااحمدی در پاسخ به این سؤال که ماجرای درگیری عصر روز گذشته در درب ورودی میانکاله چه بوده است؟ پاسخ داد: براساس بررسیهای انجامشده مشخص شد که تعدادی از افراد بومی قصد ورود غیرمجاز به پناهگاه را داشتند و با ممانعت مأموران یگان حفاظت مواجه شدند و پس از آن شروع به توهین و فحاشی کردند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست بهشهر میافزاید: مأموران نیز پس از قانع نشدن افرادی که بهزور و تهدید قصد وارد شدن به میانکاله را داشتند، برای متفرق کردن آنها از اسپری اشکآور استفاده کردند.
این مسئول تأکید میکند که هیچگونه درگیری فیزیکی صورت نگرفته است و آنچه که در برخی گروههای مجازی مبنی بر مصدومشدن چند نفر اعلام شده است، بر اثر ضرب و شتم نبوده و شاید بهعلت استفاده از اسپری باشد.
* 5 درصد بازدید کنندگان میانکاله مغرض هستند
مسئول آموزش اداره حفاظت محیط زیست بهشهر اظهار میدارد: برخی افراد به هر شکلی که شده میخواهند وارد پناهگاه حیات وحش میانکاله شوند و این منطقه را با پارک یا جنگل اشتباه گرفتهاند.
علی ابوطالبی میافزاید: برخیها در خودروی خود تفنگ بادی جاساز میکنند که وارد منطقه بشوند و قرقاول شکار کنند، تلهگذاری انجام بدهند، اینها افرادی بیغرض یا زیستمحیطی نیستند بلکه هدفمند وارد میانکاله میشوند.
وی میگوید: به طور کلی، پنج درصد از افرادی که وارد پناهگاه حیات وحش میانکاله میشوند، قصد گردش و بازدید را ندارند و فقط به منافع و اغراض خود میاندیشند و حتی ممکن است نسبت به آتشسوزی منطقه نیز اقدام کنند که مواردی از ایندست را داشتیم.
این کارشناس محیط زیست میافزاید: برخیها با خودروی جیپ، گویا میانکاله را با زمین رالی اشتباه گرفتهاند! آنها حتی با سرعت در کنارههای خلیج حرکت میکنند و برای عکسبرداری و تماشا تا نزدیک پرندگان میروند، اگر وضعیت به همین شکل باشد و افراد به هشدارهای زیستمحیطی توجه نکنند، ممکن است علاوه بر تهدیداتی که بر شکل ظاهری میانکاله وارد میآورند، تهدیدی برای زیستمندی و حتی ترک زیستگاه تمامی 64 پرنده کنار آبزی در میانکاله باشند.
ابوطالبی با بیان اینکه ورود به پناهگاه حیات وحش و مناطق حفاظتشده برای خود آداب و قوانینی دارد، اظهار میدارد: برخیها میخواهند با زور و تهدید به مقاصد خود برسند و طبیعت را جایگاهی میپندارند که باید از آن به هر نحوی که دوست دارند، بهره ببرند.
وی در پایان میگوید: توان میانکاله در حد ورود روزانه 40 تا 50 خودرو است نه 2 هزار دستگاه انواع خودرو!
* هنوز تکلیف پارکینگ میانکاله مشخص نشده است
قرار بود که 3 هزار مترمربع از اراضی مشرف به میانکاله به پارکینگ خودورها اختصاص داده شود و حتی مدیرکل حفاظت محیط زیست میانکاله نیز بر این موضوع تأکید داشت اما شواهد حاکی از این است که موضوع عنوانشده در حد حرف بوده و اقدام عملی صورت نگرفته است.
البته واگذاری این اراضی باید از سوی ادارهکل منابع طبیعی صورت بگیرد و نشان میدهد روابط بینسازمانی بین محیط زیست و منابع طبیعی نیازمند تقویت است.
* یا حفاظت یا تاخت و تاز بر میانکاله!
بهواقع دو گزینه مهم درباره پناهگاه حیات وحش میانکاله را پیشرو داریم؛ یا باید این مجموعه منحصربه فرد زیستمحیطی را بهعنوان یک ذخیرهگاه مهم و بارز زیستکره حفظ کنیم و یا اینکه بگذاریم هر بلایی که میخواهد بر سر آن بیاید و آن را به حال خودش رها کنیم!
اگر سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات کل تابعه در استان مازندران و بخشی که به استان گلستان نیز بازمیگردد؛ میخواهند پناهگاه حیات وحش میانکاله را با تمام شناسنامهای که دارد حفظ و حراست کنند و مانع از تخریب آن شوند، باید دست به دست هم بدهند و آستین همت را بالا بزنند و اگر میخواهند به فعالیتهای پشت پرده و همراه با تردید خود برای صدور مجوزهای ساخت و سازهایی که تماماً خارج از توان اکولوژیک میانکاله است ادامه دهند، بهطور واضح مواضع خود را بیتعارف عنوان کنند.
بالاخره تکلیف پناهگاه حیات وحش میانکاله در دو اکوسیستم آبی و خشکی آن باید روشن شود؛ نمیشود هم بر رعایت قوانین و استانداردهای زیستمحیطی و آنچه را که کمیته برنامه انسان و کره مسکون(MAB) میگوید، تأکید داشت و هم سودای ساخت و ساز و طرحهای اقتصادی مغایر با توان این منطقه و تاخت و تازهای مخرب را داشت.
در این شرایط که در یکسال گذشته هنوز محیط زیست نتوانسته است با منابع طبیعی به توافق برای احداث یک پارکینگ برسد، بهواقع چه دورنمایی باید از ذخیرهگاه زیستکره میانکاله داشت؟! وقتی که هنوز طرح جامعی برای بازدید مردم از میانکاله اندیشیده نشده است، چه توقعی باید داشت که درگیریهای لفظی و فیزیکی و آتشسوزیها، شکارهای غیرمجاز و حتی تهدید و شلیک کردن به محیطبانان در میانکاله متوقف شود؟!